محل تبلیغات شما

منطقهخاورمیانه، که بعد از جنگ جهانی دوم تاکنون از پرتنش‌ترین و رخنه‌پذیر‌ترین مناطقدر ت بین‌الملل بوده است، به‌دلیل موقعیت ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک،ژئواومیک، و ژئوکالچر، محل تلاقی منافع و منازعه میان قدرت‌های منطقه‌ای وفرامنطقه‌ای محسوب می‌شود.

خاورمیانهاز ابتدای قرن بیست‌ویکم در اثر دخالت‌ قدرت‌های فرا منطقه‌ای، اشغالگری نامشروع،جنگ‌های داخلی و منطقه‌ای به یکی از مناطق مهم، استراتژیک و بحران‌ساز تبدیل شدهاست. خاورمیانه به‌عنوان تنش‌زاترین منطقه در ژئوپلیتیك جهانی، در سال‌های نخستقرن بیست‌ویکم شاهد شکل‌گیری سه ائتلاف بین‌‌المللی به رهبری آمریکا به بهانهمبارزه با تروریسم و عوامل برهم‌زننده ثبات و امنیت منطقه‌ای بوده است. اولینائتلاف پس از یازده سپتامبر 2001، با هدف مقابله با القاعده و طالبان تشکیل شد،دومین ائتلاف در سال 2003 بر ضد رژیم بعثی صدام حسین شکل گرفت. سومین ائتلاف نیزدر سال 2014 برای مقابله با داعش راه‌اندازی شده است. 

درحقیقت رشد و گسترش فعالیت گروه‌های تروریستی ناشی از اشغال افغانستان و عراق،خاورمیانه را به کانون بحران در جهان تبدیل کرده است. پدیده افراط‌گرایی تا قبل ازاشغال عراق چندان گسترده نبود؛ اما حمله آمریکا به عراق در سال ٢٠٠٣ فرصت و فضایمناسبی را برای حضور و نقش‌آفرینی گروه‌های مسلح و تروریستی مختلف ازجمله القاعدهدر عراق به‌وجود آورد. این جریان با گذراندن فرازونشیب‌هایی در سالیان اخیر، باتوجه به بی‌ثباتی‌ عراق و بحران سوریه فرصت احیا پیدا کرد و در آوریل ۲۰۱۳ با نامدولت اسلامی در عراق و شام» که به‌صورت مختصر داعش» خوانده می‌شود اعلام موجودیتکرد. با هجوم گسترده این گروه به عراق در ژوئن ۲۰۱۳، اوضاع منطقه دچار بحران ودگرگونی عمیقی شد. برای نخستین بار مرزهای جغرافیایی و نظم ژئوپلیتیک بین سوریه وعراق ازبین رفت.

در کنارظهور گروه‌های تروریستی، آغاز خیزش‌های مردمی و شکل‌گیری انقلاب‌های عربی درابتدای دهه دوم قرن بیست‌ویکم نیز خاورمیانه را در صدر بحرانی‌ترین منطقه جهانقرار داد. در واقع جنبش‌های اخیر در خاورمیانه، قواعد بازی در سطح جهانی و نیزقانونمندی‌های کنش بین‌المللی را متحول کرده است.

در حالحاضر نقش‌آفرینی داعش و القاعده، بحران سوریه، بحران یمن، بحران شورای همکاری خلیجفارس، تنش میان ایران و آمریکا، دخالت و بحران‌آفرینی اسرائیل در کشورهای منطقه وتشدید رقابت تسلیحاتی ناشی از معمای امنیتی فزاینده و رقابت قدرت‌ها و ائتلاف‌هایمنطقه‌ای موجب تشدید تنش و افزایش منازعات در خاورمیانه شده است.

از این‌روگردآوری و تدوین مجموعه این مقالات در کتاب حاضر می‌تواند به شکل مناسب‌تر اینفرایند، برآیند و سناریوهای ناشی از این تغییرات را با وضوح و شفافیت بیشتری بهنمایش بگذارد. امید است انتشار این اثر بتواند نگرش علمی‌تر و دقیق‌تری را درباره تحولاتخاورمیانه در اختیار كارشناسان، پژوهشگران و علاقه‌مندان به مسائل خاورمیانه وشمال آفریقا قرار دهد.



آینده ائتلاف‌های منطقه غرب آسیا

سناریوهای مطلوب رژیم صهیونیستی در بحران سوریه

خاورمیانه: اکنون و آینده

خاورمیانه ,عراق ,بحران ,منطقه ,منطقه‌ای ,ائتلاف ,ناشی از ,قرن بیست‌ویکم ,شده است ,در سال ,عراق در

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

کلاسور macentcastreas ♥♥♥عشق طبقه ی اوّل آسمان♥♥♥ نفت شهری ها سلام mireslairdir1984 ماهان موزیک , آهنگ های خاص کار تیمی علم رباتیک معلم خصوصی ریاضی متوسطه و دبیرستان- تدریس خصوصی ریاضیات 09102878521 از همه چیز و همه جا